Ajankohtaista

Tiedote
23.11.2022

Uusi taiteellinen johtaja aloittaa 2023

Barokin labyrinteissä -festivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 2018 lähtien toiminut viulisti, vanhan musiikin taitaja Anna Rainio päättää kautensa viidennen festivaalivuotensa päätteeksi. Taiteellisen johtajan tehtävässä aloittaa tulevana vuonna turkulaistenori Mats Lillhannus.

Lämpimästi tervetuloa mukaan, Mats!

Lue Annan ja Matsin ajatuksia aiheesta täältä (lehdistötiedote).



Tiedote
20.10.2022

Bachia ja jäähyväisiä

Barokin labyrinteissä -festivaali 22.11.–27.11.2022

Vuoden 2022 Barokin labyrinteissä -festivaalia vietetään Paraisilla 22.11.–27.11. Festivaalin taiteelliselle johtajalle Anna Rainiolle tämänvuotiset konsertit ovat tällä erää viimeisiä, sillä hän luovuttaa tehtävänsä seuraavalle. ”Tämä tehtävä on ollut hyvin opettavainen, antoisa ja aina lopputulosta katsellessa ja kuunnellessa myös hyvin palkitseva. Omme luovineet hienosti kahden koronavuoden haasteiden läpi, olemme pystyneet järjestämään konsertteja kaikesta huolimatta. Katson hyvillä mielin taaksepäin kuluneita vuosia ja iloitsen kaikesta siitä, mitä olemme saaneet toteutettua pienen organisaation voimin. Uuden taiteellisen johtajan myötä festivaali saa myös hienon mahdollisuuden kehittyä ja löytää uusia ulottuvuuksia. Tämä on hedelmällinen tilanne sekä festivaalille että erityisesti kaikille kulttuurinnälkäisille paraislaisille”, Rainio iloitsee. Uudesta taiteellisesta johtajasta tiedotetaan lokakuun aikana.

Tänäkin vuonna Barokin labyrinteissä -festivaali tuo useita nimekkäitä taiteilijoita saaristoon. Konserttiviikon yhtenä pääteemana on Johann Sebastian Bachin musiikki, ja konsertteja kuullaan useissa historiallisissa paikoissa ympäri Paraista sekä Liedon kirkossa.

J.S. Bachin ja Pietari Brahen jäljillä

Ensimmäinen festivaalikonsertti kuullaan perjantaina Musiikkiopisto Arkipelagin kamarimusiikkisalissa, kun luuttutaiteilija Mikko Ikäheimo vie kuulijat Barokin labyrintteihin kreivi Pietari Brahen luuttukirjan avulla. Suomen kenraalikuvernöörinä 1600-luvun ensi puoliskolla vaikuttanut Brahe opiskeli aikanaan yliopistossa Keski-Euroopassa, ja hänen opintoihinsa kuului myös luutunsoittoa. Brahen muistikirjasta löytyy muun muassa useiden merkittävien renessanssisäveltäjien kappaleita ja virsiä. Ikäheimo kertoo konsertin yhteydessä Brahen elämästä ja soittamistaan kappaleista. ”Ikäheimon Brahe-konsertti on hyvin mielenkiintoinen, koska täältä pohjoisemmassa Euroopasta on vain hyvin vähän tuolta ajalta säilynyttä nuottimateriaalia. Ja onhan Brahe erityisesti Turun seudun historiassa ollut merkittävä henkilö”, taiteellinen johtaja Anna Rainio pohtii.

Vuoden 2022 Barokin labyrinteissä -festivaalin kohokohta ovat J.S. Bachin Jouluoratorio-konsertit, joista ensimmäinen kuullaan Paraisten kirkossa lauantaina ja jälkimmäinen Liedon kirkossa sunnuntaina. Konsertteja varten on koottu vanhan musiikin taitajien festivaaliyhtye, ja kuorona on Tomi Satomaan luotsaama Musica Vocale. Solisteina laulavat sopraano Elina Rajamäki, altto David Hackston, tenori Mats Lillhannus ja basso Jussi Merikanto. Konserteissa kuullaan Jouluoratorion kantaatit I–III.

”Oma haaveeni kirkkomuusikon jälkeläisenä oli ainakin yhden suuren Bachin kirkkomusiikkiteoksen esittäminen festivaalilla ja Paraisten kirkossa. Keväällä kuultiin Pflegerin passiomusiikkia Orkester Nordin ja Vox Nidrosiensin esittämänä ja viime syksynä Bachin kantaatti Ein feste Burg ist unser Gott. Lisäksi Buxtehuden kantaatteja on ollut useampia ohjelmistossa. Nyt Länsi-Turunmaan sekä Liedon seurakunnan yhteistyö mahdollistaa Bachin Jouluoratorion suuren esiintyjäkoneiston tuomisen festivaalille, mistä iloitsen suuresti”, Rainio kertoo. Hän kuvailee omaa suhdettaan Jouluoratorioon: ”Se on itselleni hyvin rakas ja tärkeä teos, joka osaltaan kuuluu jouluun valmistautumiseen samoin kuin Passiot ennen pääsiäistä.” Sunnuntai avataan Paraisten kirkossa musiikillisessa messussa, jossa kuullaan festivaalin taiteilijoiden esittämää musiikkia. Iltapäivällä Paraisten siunauskappelissa kuullaan Baccano-yhtyettä eli nokkahuilisti Hanna Haapamäkeä, viulisti Susanne Helasvuota, viulisti Anni Elosta, alttoviulisti Tiila Kangasta, sellisti Jussi Seppästä, kontrabasisti Anna Rinta-Rahkoa, luutisti Eero Palviaista ja cembalisti, urkuri Marianne Henrikssonia. Yhtyeellä on ohjelmassaan tuttua ja tuntemattomampaa J.S. Bachia hieman uudessa muodossa. ”Jouluoratorion lisäksi Baccano-yhtyeen Bach-konsertti on hyvin mielenkiintoinen ja monipuolinen, sillä ohjelma tuo esiin uusia puolia mestarisäveltäjästä”, Rainio kommentoi.

Yhteistyötä ja koululaiskonsertteja

Sunnuntai-iltana jatketaan jälleen Bachin suurteoksen, Jouluoratorion, parissa Liedon kirkossa, Musica Vocale–kuoron kotipaikassa. Kokoonpano ja ohjelma ovat samat kuin Paraisten Jouluoratorio-konsertissa. ”Suuren teoksen tuotanto on aina oma lukunsa. On hienoa, että seurakunnat ovat lähteneet tähän mukaan ja on myös hienoa saada esittää teos kahdesti, suuren etukäteisponnistuksen jälkeen se on aina hyvin palkitsevaa”, toteaa taiteellinen johtaja Rainio, joka soittaa perinteiseen tapaan itsekin festivaaliorkesterissa.

Festivaaliviikon alkupuolella myös paraislaiset koululaiset pääsevät sukeltamaan Barokin labyrintteihin, kun kulttuurisali Puntissa kuullaan Lintu nimeltä Agata -koululaiskonsertit. Tanssija Heidi Masalin, barokkiviulisti ja laulaja Anni Elonen, nokkahuilisti Hanna Haapamäki ja barokkisellisti Lea Pekkala esittävät lapsille näyttämöteoksen, joka tarkastelee maailmaa sielukkaan, anarkistisen linnun näkökulmasta. Koululaiskonsertit toteuttavat yhteistyössä Paraisten kaupunki ja Konserttikeskus. ”Olemme halunneet vuosittain huomioida myös lapset festivaaliohjelmassamme, ja tänä vuonna joukko paraislaisia koululaisia pääsee seuraamaan monitaiteellista esitystä, jonka toivottavasti muistavat isompinakin.”


Lisätiedot
Tuottaja Maija Leino
parbarock@gmail.com
0405968505