FiBO Players

.

.

Finländska barockorkestern (FiBO)

Beställningsverk för periodinstrument, tolkningar av traditionell repertoar, modiga och innovativa arbetsmetoder, unika koncept som lockar olika typer av publik – FiBO erbjuder allt detta samtidigt som orkestern är en inflytelserik aktör på det nordiska kulturfältet.

Finländska barockorkestern (FiBO), grundad 1989, har etablerat sig som en självklar del av det finländska orkesterlivet. Genom åren har FiBO arbetat med en mångsidig repertoar i samarbete med de mest framstående solisterna och leaders i branschen. Barockmusiken står i centrum, men orkestern tar ofta tag i musik från andra epoker med allt från tidig barock till tidig romantik. FiBO spelar även ny musik komponerad för barockorkester, och har uruppfört flera beställningsverk. Musikerna i kärnensemblen uppträder ofta också som kammarmusiker. Då orkestern är som störst kan man höra den spela symfonier och operor.

Finländska barockorkestern har en egen konsertserie i den festliga miljön i Riddarhuset i Helsingfors, men den turnerar även omkring hela Finland. Orkestern har flera gånger spelat på alla viktiga festivaler i Finland, som t.ex. Helsingfors festspel, Kuhmo kammarmusik och Åbo musikfestspel. Internationellt är de tyska, österrikiska och nordiska konsertsalarna mest bekanta för orkestern.

Finländska barockorkestern har under hela sin historia varit en föregångare på många plan. Orkestern, som från början gick under namnet Sjätte våningens orkester, spelade en viktig roll då barockrörelsen kom till Finland. De konstfärdiga framträdandena, den skaparglada repertoarplaneringen och de uppfinningsrika koncepten, som FiBO Collegiums publikarbete, har väckt uppmärksamhet bland konsertanordnare både i Finland och utomlands. Det ökade finansiella stödet i hemlandet, den stigande populariteten och utmärkelser som Årets musikbragd och Årets skiva uppmuntrar FiBO att ännu ivrigare följa sin egen stig.

FiBO Records-seriens första skiva Moramoramor, som släpptes i slutet av år 2017, har fått ett varmt mottagande. Den innehåller Johann Sebastian Bachs tredje och femte Brandenburgkonserter, Vivaldis konserter med orkesterns egna solister, och Jukka Tiensuus Mora, det första finländska verket komponerat för stor barockorkester. De följande FiBO Records-skivorna är under arbete. Orkestern har även bandat in musik för andra skivbolag, som t.ex. Ondine, Alba och Alpha Classics.

 

FiBO Players är FiBO:s kammarmusiksammansättning

Minna Nyberg har alltid velat lära sig nya saker och utmana sig själv. I ungdomen var hon mest intresserad av popkultur: Madonna var hennes stora idol, break dance och street dance var roliga hobbyn. När Minna hade börjat ta sånglektioner visade det sig snart att klassisk sång låg bättre till för henne än popsång. Detta öppnade hennes ögon för klassisk musik och ledde henne med detsamma in i barockmusiken underbara värld. Sedan år 2013 har Minna studerat barockens gestik för Sigrid T’Hooft i Belgien och njuter storligen av djupdykningen i barockgestikens magiska värld och av att lyfta fram den till nutiden.

Sigrid T’Hooft är en belgisk periodregissör, koreograf och lärare. Under de senaste 15 åren har hon regisserat över 25 operor runt om i Europa, gjort koreografier tillsammans med sin egen barockdansgrupp Corpo Barocco och många konserter ”mise-en-geste”. T’Hooft är också en uppskattad föreläsare vid internationella vetenskapskonferenser och gästande lärare vid många europeiska läroanstalter.

Jani Sunnarborg slutade med tävlingsdans som 16-åring för att ge plats åt musiken och fagottspel, vilket skulle bli hans yrke. När Jani vid 21 år tog studentexamen vid ett musikläroverk övergav han helt och hållet modernt fagottspel och for till Holland och Frankrike för att specialisera sig på historiska fagotter och framförandet av tidig musik. Nu har han intressanta arbetstillfällen i Finland och Europa, t.o.m. lite undervisning vid Sibelius-Akademin. Även om fagottspel är härligt saknade han alltid dansen. Till all lycka återkom den i Janis liv i högre ålder i form av barockdans.

Anthony Marini är barockviolinisten från USA som acklimatiserat sig i Finland och turnerar världen över för att dela med sig av sin kärlek till tidig musik. Anthony var i sitt tidigare liv dataprogrammerare men år 2001 flyttade han till Europa och har sedermera vidgat sin världsbild i Finland, Frankrike och på annat håll inom både klassisk musik och även folkmusik. Trakterande instrument som violin, viola da gamba, nyckelharpa eller viola d’amore. Anthony har spelat världen över ihop med begåvade kolleger, med det mångkulturella alltid närvarande i hans framträdanden.

Louna Hosia kan och orkar titta på dans hur mycket som helst och njuter storligen av det!  Också Louna kan spela barockcello i bakgrunden och det tack vare Markku Luolajan-Mikkola, Lauri Pulakka, Bruno Cocset och alla underbara kolleger! Det är helt fantastiskt att kombinera den här vackra franska musiken med rörelse, med såväl dans som gestik i dessa underbara människors sällskap.

Annamari Pölhö hade som liten velat gå i balettskola men föräldrarna satte henne i musiklekskola. Senare har Annamari sysslat med steppdans, irländsk dans, salsa och den senaste erövringen är scendanser. Till sitt yrke har Annamari deklamerat barockmusikens och sammusicerandets lov på både världsliga arenor och som pedagog på olika håll i Finland. Speciellt när hennes hjärta står arbete med både barn och seniorer.