Matias Häkkinen

Cembalo och musikalisk ledning

Cembalo och musikalisk ledning

Matias Häkkinen är en av vårt lands intressantaste och mest aktiva klaverspelare, en central påverkare i vårt musikliv. Han är känd både för sina starka visioner, sitt inspirerande spel och som en hängiven lärare.

Häkkinen verkar i många olika musikersammanhang både som cembalist, pianist och organist med en repertoar som sträcker sig från renässans till nyaste ny nutidsmusik. Extra varmt om hjärtat ligger orkester- och cembalorepertoarer från 1600-talet och gamla instrument och deras kultur från början av 1900-talet. Av alla sina instrument trakterar Häkkinen helst en cembalo av italiensk typ med två klaviaturer konstruerad av Jukka Ollikka, en enorm Wittmayer-konsertcembalo från medlet av 1900-talet samt en Roland C-30 elcembalo. Han har konserterat runt om i Finland och vida omkring i Europa med bl.a. solo recitaler, som kammarmusiker, lied pianist, ackompanjatör, korrepetitor och som orkesterledare, solist och medlem av en ensemble. Han verkar både som skribent, pedagog och föreläsare, som stämmare, servicekarl, producent samt som sakkunnig i olika musiksammanhang. Alla dessa uppgifter har medfört förutom rik kännedom om spelteknik och musikalisk bildning nyttiga färdigheter såsom bokföring, evenemangsproduktion, ledarskap och marknadsföring.

Häkkinen har verkat som konstnärlig ledare för New Century Baroque -orkestern och Ensemble Nylandia. Dessutom har han spelat med i bl.a. European Union Baroque Orchestra, European Union Chamber Orchestra, Finländska barockorkestern, BRQ Vanda Ensemble, Radions symfoniorkester, Flottans musikkår, Gardets musikkår och med Avanti!, Opus X -orkester, Finlands Nationalopera och många stadsorkestrar. Senast har han bekantat sig med nya instrument (bl.a. olika syntetisatorer, klavikorder och vevliror) och har improviserat experimentellt med Tölöläb-kollektivet. Han har uppträtt vid de mest kända och högklassigaste finska och europeiska festivalerna, har undervisat vid Helsingfors yrkeshögskolor (Metropolia), Sibelius-Akademin, Sibelius-gymnasiet och Helsingfors konservatorium, vid många musikinstitut, som ackompanjatör vid mästarkurser och lärare i cembalospel, basso continuo och kammarmusik. Han är även konstnärlig ledare och producent för konsertserien Café Barock, konstnärlig ledare för BarockKuopio -festivalen, direktionsmedlem av Musikerförbundets underavdelning Solistit ry och ordförande för Suomen vanhan musiikin liitto.

År 2011 avlade Häkkinen musikmagisterexamen. Hans lärare i piano- och cembalospel har varit bl.a. Anssi Mattila, Menno van Delft, Seppo Salovius, Joonas Pohjonen, Ana Mafalda Castro ja Annamari Pölhö vid Sibelius-Akademin, Stadia samt i Amsterdam och i Porto. Studierna har han kompletterat vid givande mästarkurser för bl.a. Gustav Leonhardt, Ton Koopman, Laurence Dreyfus, Pierre Hantaï, Bob van Asperen, Huguette Dreyfus ja Andrew Lawrence-King.

www.matiashakkinen.com