Tomi Satomaa

Orgel

Orgel

Tomi Satomaa är en av sin generations mest framträdande och mest mångsidiga organist och kyrkomusiker i Finland. För tillfället arbetar han som en aktivt konsertgivande organist, kantor, körledare, orgelpedagog och som Organum-förbundets ordförande. Konserterna har fört Satomaa till de centrala orgelfestivalerna i Finland och som orgelsolist har han uppträtt i flera centraleuropeiska länder samt i Ryssland. Tomi Satomaas debutalbum Ramus virens olivarum (ALBA) utgavs på hösten 2016. Han har dessutom spelat in sin musik på YLE. Satomaas repertoar har på senaste tiden bestått av barocktidens musik och musik från 1900- och 2000-talen. Han har bl.a. uruppfört musik av Olli Kortekangas och Kari Tikka.

Som orgelpedagog är Tomi Satomaa en av de första som utvecklat orgelpedagogik för ungdomar i Finland. Satomaa har också föreläst om orgelpedagogik bl.a. vid Sibelius-Akademin samt tillverkat material och program som kan användas inom orgelpedagogiken.

Tomi Satomaa har lett kören Pargas Vokalensemble sedan 2011, då den också grundades av honom. Kören har inom en kort tid blivit en kammarkör av hög standard. Kören har uppträtt med musik från 1500-talet ända till nutid. Huvudsakligen till körens repertoar hör medelstora verk inom kyrkomusiken, kompositörer som t.ex. J.S. Bach, D. Buxtehude, H. Schütz och A. Pärt.

Satomaa har även verkat för den finska orgelmusikens väl då han var ordförande för Organum-sällskapet och konstnärlig ledare för Helsingfors Orgeldagar åren 2016-19.

Beredskapen till sitt jobb har Tomi Satomaa fått från Esbo musikinstitut, Candomino-kören och Sibeliusakademin. De viktigaste lärarna under hans karriär har varit hans egen far, musikrådet Tauno Satomaa och professor Kari Jussila. www.tomisatomaa.fi