Tuija Hakkila

fortepiano

fortepiano

Tuija Hakkila studerade vid Sibelius-Akademin för Liisa Pohjola och Eero Heinonen och fortsatte sina studier vid Paris konservatorium som elev till Jacques Rouvier och Theodor Parachivesco. Hon studerade modern musik för Claude Helffer i Paris och fortepianospel för Malcolm Bilson vid Cornell Universitet i Förenta staterna. Åren 1985-86 var Hakkila Fulbright-stipendiat vid Columbia University. Musikdoktor blev hon vid Sibelius-Akademin 2005. Tuija Hakkila har skött ett musiklektorat vid Sibelius-Akademin sedan 1987 och utnämndes till professor i pianomusik 2014. Hon håller regelbundet mästarkurser i Europa och i hemlandet samt verkar aktivt som sakkunnig. 2005-08 undervisade hon vid avdelningen för tidig musik vid Köpenhamns Kungliga konservatorium.

Hakkila har aktivt verkat som konstnärlig planerare vid musikfestivaler och konsertserier, såsom vid Tavastehus festival för tidig musik, Sibelius-Akademins konsertbyrå, Nurmes sommarmusikakademi och sommarkonserter, Kaiho-sviten i Cellosalen i Esbo och KlassikkoparatiisiLive-serien i Balder-salen. Hon erhöll Pro Musica–priset år 2009 och har åtnjutit statligt konstnärsstipendium i olika repriser.

Hakkila har uppträtt vid de flesta inhemska festivaler och regelbundet gästat dem som konsertsolist. Därtill har Hakkila uppträtt i de flesta europeiska länder samt i USA, Japan, Indonesien, Afrika och Sydamerika. Hon har gjort inspelningar med många olika länders radio- och TV-bolag. Hennes bandning av Mozarts alla sonater fick stor uppskattning i den internationella pressen. Till Hakkilas discografi hör bl.a. Sibelius-monografin ”Intimate Landscapes”, en första bandning av bröderna Lithanders pianomusik och Dusseks solosonater samt mycket kammarmusik. Hakkila har verkat till förmån för utbildningen av nutidsmusik genom att starta Sibelius-Akademins NYKY-ensemble. Hon har samarbetat med många kompositörer och uruppfört en stor mängd inhemska och utländska verk.