FESTIVAL

Program I Barockens labyrinter 2019


Torsdag 3.10 kl. 14 & 19 Villa Furuvik, Pargas

En fläkt från Italien!

Ensemble Accademia Hermans (Italien)
Fabio Ceccarelli, travers

Alessandra Montani, cello
Fabio Ciofini, cembalo

Arcangelo Corelli / Pietro Castrucci / Francesco Geminiani / Pietro Locatelli
Biljetter 35€, inkl. villaguidning och festkaffe med skumvin

Den femtonde festivalen I barockens labyrinter inleds på Villa Furuvik vars labyrintträdgård i tiden gav upphov till konsertserien. En trio ur den italienska barockorkestern Accademia Hermans kommer med en fascinerande fläkt från sekelskiftets 1600- och 1700-talens Rom: konsertens medelpunkt är musik av tonsättaren och violinisten Arcangelo Corelli och dess inverkan på yngre tonsättare, hans elever Pietro Castrucci, Francesco Geminiani och Pietro Locatelli. I samband med konserten bjuds publiken på en guidad rundvandring i huset och kaffe med skumvin festen till ära.


Fredag 4.10 kl. 19 FBK-huset i Pargas

Galen i dig!

FiBO Players -ensemble
Minna Nyberg, sopran & barockens gestik
Jani Sunnarborg, fagott & barockdans
Joseph Chabanceau de la Barre / François Couperin / Louis-Nicolas Clérambault / André Campra / Jean-Henry d’Anglebert / Jean-Baptiste Lully / Marin Marais / Arcangelo Corelli / Georg Friedrich Händel

Biljetter 20 €, under 18-åringar fritt inträde

I konserten med Finländska barockorkesterns kammarmusikensemble förenas franska tongångar med dans och barockens gestik. Barockens musik bestod av gester, retoriska fragment, som vädjar till känslorna och vill berätta en historia. För att bekräfta dessa känslor tog sångaren hjälp av gester med händerna. Sångarens höger hand sågs rentav som en andra stämma; energin flödade genom kroppen och utmynnade i gester och miner. Till barocktidens dans hörde alltid att ge ett fullständigt uttryck åt musikens karaktärer. Den bestod i sin tur av namngivna serier av steg och händerna rörde sig enligt vissa regler, alltid med fokus på en harmonisk asymmetri.

I centrum av konserten står en betraktelse av den franska instrumentalmusiken och vokalmusiken samt av det fysiska scenuttryckets och scendansens gester. Vad har dessa gemensamt och vad skiljer dem åt? Hur flyter de ihop och hur kompletterar de varandra? Amor, den förtjusande förföraren och hjärtats tyrann, sårar även gudar med sina pilar. I konserten möter vi en intrigerande Venus, en rasande sviken Medea, en Kleopatra i bön och några namnlösa offer med sina kärlekstrauman.


Lördag 5.10 kl. 18.15 Pargas kyrka

I barockens labyrinters 15-årskonsert

Sunniva Fagerlund, blockflöjt
Anna Rainio, barockviolin
Musica Vocale, inövning Tomi Satomaa
Ensemble Nylandia
Matias Häkkinen, cembalo & musikalisk ledning

Johann Sebastian Bach / Dietrich Buxtehude / Georg Muffat / Georg Philip Telemann

Biljetter 15 €, under 18-åringar fritt inträde

I 15-årsfestkonserten hör vi festivalens båda konstnärliga ledare, blockflöjtisten Sunniva Fagerlund och violinisten Anna Rainio, Musica Vocale -kören som övar i Lundo under ledning av Tomi Satomaa samt Ensemble Nylandia -barockorkester under ledning av Matias Häkkinen. Den sistnämnda en sammanslutning bestående av den nya generationens barockmusiker, grundad i Helsingfors år 2009. Festuppsättningen bjuder på en imponerande palett av tidig musik i Pargas’ medeltida stenkyrka, bl.a. en dubbelkonsert av J.S. Bach, en triosonat av Telemann och en kantat av Buxtehude.


Söndag 6.10 kl. 16 Malm skola

Kalevala möter barocken

Avanti!-stråkharpa-ensemble
Tuuli Lindeberg, sopran

Biljetter 20 €, under 18-åringar fritt inträde

I konserten med Avanti!-stråkharpa-ensemblen och sopranen Tuuli Lindeberg möter Kalevala och barocken varandra – och samtidigt Erik Bryggman som ritade den år 1953 färdigblivna skolan där konserten ges och framför allt Mikael Agricola som konserten på sätt och vis handlar om. Programmet tillförs en karelsk-finsk stämning dels genom de Kalevalainspirerade stråkharpa melodierna och dels genom Hämäläisten vanhat jumalat komponerad av Olli Virtaperko utgående från Mikael Agricolas text. Agricola for i tiden från lilla Pernå ut i vida världen för att studera och slutade till sist som biskop i Åbo stift och som det finska skriftspråkets fader. Denna konsert följer i hans spår med musikaliska steg allt från den finska stråkharpa-kulturen till den tyska, för dåtida studentkretsar välbekanta, folkliga musiken och andliga melodier som använder sig av Agricolas finska översättningar.


Biljetterna till alla konserter hittar du här.


POP-up konserter

Förutom konserterna ovan ordnas det pop-up konserter där festivalens artister uppträder runt om i Pargas centrum. Pop-up konserternas läng är ca 30 min och har gratis inträde.

Vi tackar

Aktiastiftelsen i Åboland
Furuvik
Konstsamfundet
Kulturfonden
Länsi-Turunmaan suomalainen seurakunta
Pargas stad / Paraisten kaupunki
Skärgårds Reklam
Stiftelsen Martha och Albin Löfgrens fond
Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond
TAIKE
William Thurings stiftelse