FESTIVALBLOGG

Festivalen I barockens labyrinter utvidgas till en konsertserie

Under Åbolands mest traditionella festival för tidig musik ”I barockens labyrinter” brukar vi vanligtvis höra barockmusik här i skärgården i månadsskiftet september-oktober. Undantagsvis kommer festivalen att under år 2020 genomföras som en konsertserie: tidig musik kommer att klinga i Pargas i juni, augusti, september och november.

Konsertserien inleds i juni i Pargas kyrka med konserten Barock i sommarnatten och ingår samtidigt som en del i Väståbolands finska församlings sommarkonsertserie. Vid konserten uppträder konstnärliga ledaren för ”I barockens labyrinter” violinisten Anna Rainio samt cellisten Louna Hosia och cembalisten Laura Ollberg. Trion spelar musik av den tyske tonsättaren Johann Sebastian Bach och dennes samtida, Johann Georg Pisendel, även han verksam i Tyskland.

I augusti bjuds på gambamusik i Pargas kyrka: vid konserten Kaikki elämäni yöt (Kvällarna i mitt liv) uppträder Heidi Peltoniemi och Mikko Perkola, viola da gamba samt Anna Rinta-Rahko, violone (kontrabasgamba). På programmet står musik av de franska kompositörerna Marin Marais, Jean de Sainte-Colombe och François Couperin.

I september får vi höra musik av Joseph Haydn, Johann Adolf Hasse och Luigi Boccherini i FBK:s hus i Pargas centrum. Konserten bär namnet Klassikerparadiset Live – i Haydns trädgård. Vid konserten uppträder sopranen Pia Freund, violinisten Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, cellisten Jussi Seppänen samt pianisten Tuija Hakkila på fortepiano. Som speaker fungerar Eva Tigerstedt från Yle Radio 1, bekant från kanalens program Klassikkoparatiisi.

Konsertserien I barockens labyrinter 2020 avslutas med en konsert i Pargas kyrka med Parbarock-ensemblen den 21.11. En festivalgrupp bestående av åtta instrumentalister och fyra sångare, ledda av Kaapo Ijas, framför Johann Sebastian Bachs kantat Ein feste Burg ist unser Gott (Vår Gud är oss en väldig borg) samt musik av den yngre Bach-generationen, Carl Philip Emmanuel och Wilhelm Friedemann.

År 2020 är ett exceptionellt år även för Pargas barockfestival. ”I barockens labyrinter –festivalens musiker kommer från olika delar av Finland och Europa. I det rådande läget innebär det för oss en alltför stor risk att arrangera en enhetlig konsertvecka med ett överhängande hot om eventuell indragning. Vi vill ändå under inga omständigheter annullera hela festivalen och därför beslöt vi oss för att göra en konsertserie. På så vis kan vi lättare reagera snabbt på ett förändrat läge”, konstaterar festivalens konstnärliga ledare Anna Rainio.

06.5.2020

XV I BAROCKENS LABYRINTER

En fläkt från Italien, stråkharpa och barockdans

Festivalen I barockens labyrinter firar sina 15 år i oktober 2019

Till den femtonde festivalen I barockens labyrinter, Åbolands enda festival för tidig musik, kommer många artister från Finland och Europa till Pargas. På programmet står en italiensk barocktrios konsert på Villa Furuvik, Finländska barockorkesterns kammarmusikensemble FiBO Players’ dansspäckade konsert på FBK-huset i Pargas, festivalens 15-årsjubileumskonsert i Pargas kyrka med de konstnärliga ledarna, Musica Vocale -kören och Ensemble Nylandia -barockorkester och slutligen en konsert på Malms skola med Avanti! -stråkharpa-ensemble och sopranen Tuuli Lindeberg.

Jubileumsårets festival inleds torsdagen den 3.10 på Villa Furuvik vars labyrintträdgård i tiden gav upphov till konsertserien. En trio ur den italienska barockorkestern Accademia Hermans kommer med en fascinerande fläkt från Rom vid sekelskiftet 1600–1700: konsertens medelpunkt är musik av tonsättaren och violinisten Arcangelo Corelli och dess inverkan på yngre tonsättare, hans elever Pietro Castrucci, Francesco Geminiani och Pietro Locatelli. I samband med konserten bjuds publiken på en guidad rundvandring i huset och kaffe med skumvin festen till ära.

På fredag den 4.10 får vi höra den Finländska barockorkesterns kammarmusikensemble FiBO Players på FBK-huset i Pargas, där franska tongångar förenas med dans och barockens gestik. Barockens musik bestod av gester, retoriska fragment, som vädjar till känslorna och vill berätta en historia. För att bekräfta dessa känslor tog sångaren till hjälp gester med händerna.   Till barocktidens dans hörde alltid att ge ett fullständigt uttryck åt musikens karaktärer. Den bestod i sin tur av namngivna serier av steg och händerna rörde sig enligt vissa regler, alltid med fokus på en harmonisk asymmetri. FiBO Players konsert Galen i dig! begrundar likheterna och skillnaderna mellan fransk instrumentalmusik, sång, fysiska scenspråk och scendansens gester.

På lördagens 15-årsjubileumskonsert hör vi I barockens labyrinters båda konstnärliga ledare blockflöjtisten Sunniva Fagerlund och violinisten Anna Rainio, Musica Vocale -kören som övar i Lundo under ledning av Tomi Satomaa samt Ensemble Nylandia -barockorkester under ledning av Matias Häkkinen. Den sistnämnda en sammanslutning bestående av den nya generationens barockmusiker, grundad i Helsingfors år 2009. Jubileumsbesättningen bjuder på en imponerande palett av tidig musik i Pargas medeltida stenkyrka, bl.a. en dubbelkonsert av J.S. Bach, en triosonat av Telemann och en kantat av Buxtehude.

På söndagens konsert med Avanti!-stråkharpa-ensemblen och sopranen Tuuli Lindeberg möter Kalevala och barocken varandra – och samtidigt Erik Bryggman som ritade den år 1953 färdigblivna skolan där konserten ges och framför allt Mikael Agricola som konserten på sätt och vis handlar om. Programmet tillförs en karelsk-finsk stämning dels genom de Kalevalainspirerade stråkharpa melodierna och dels genom Hämäläisten vanhat jumalat komponerad av Olli Virtaperko utgående från Mikael Agricolas text. Agricola for i tiden från lilla Pernå ut i vida världen för att studera och slutade till sist som biskop i Åbo stift och som det finska skriftspråkets fader. Denna konsert följer i hans spår med musikaliska steg allt från den finska stråkharpa-kulturen till den tyska, för dåtida studentkretsar välbekanta, folkliga musiken och andliga melodier som använder sig av Agricolas finska översättningar.

”Festprogrammet är mycket mångsidigt och ambitiöst. Festivalen har vuxit enormt under de senaste åren. Det har verkligen varit fint att se hur I barockens labyrinter har befäst sin ställning. Därför vågar vi numera ta lite risker”, konstaterar blockflöjtisten Sunniva Fagerlund som har varit festivalens konstnärliga ledare redan i tio år. Vid sidan av huvudkonserterna kommer det att ges skolkonserter, dagskonserter i servicecentra för äldre och pop-up-konserter i centrum av Pargas. ”De här extra konserterna har varit av stor betydelse för både festivalens artister och publiken”, konstaterar för sin del Anna Rainio som har varit konstnärlig ledare sedan år 2018. Från och med nästa år ligger ansvaret för den konstnärliga delen i sin helhet hos Rainio emedan Fagerlund avslutar sin uppgift efter jubileumsårets slut: ”Jag lämnar festivalen med lugn i sinnet. Jag vet att både festivalen och Anna kommer i goda händer ty festivalen har goda utsikter att ytterligare växa och utvecklas”, säger Fagerlund och tillägger: ”Ännu har vi dock mycket att göra och uppleva tillsammans under jubileumsårets festival.”

05.22.2018