Vid musikens källor – I konsertserien I barockens labyrinters öppningskonsert möts italiensk barock och finsk folkmusik

Konsertserien I barockens labyrinter inleds torsdagen den 10 juni 2021 i FBK-huset i Pargas. Vid kvällens konsert möts finsk folkmusik och italiensk barock då den internationellt kända mezzosopranen Virpi Räisänen och runosångaren Taito Hoffrén, tillsammans med musiker från Finländska barockorkestern och några spelmän, för publiken till musikens källor.

I konserten Världens födelse studeras en av barockmusikens grundtankar, kopplingen mellan tal och musik. Om musiken under renässansen ljöd av världsalltets abstrakta och universella strukturer kom den enskilda människan med alla sina känslor att stå i centrum av musiken vid inträdet till 1600-talet.

Idén om musikens magiska makt återspeglas också i det finska nationaleposet Kalevala

vars centralfigur Väinämöinen äger sångens och spelandets märkliga kraft. Väinämöinen har en hel del gemensamt med den antika mytologins Orfeus; den mytomspunne sångaren som lyckades trollbinda både naturen och människorna och övertala självaste dödsrikets härskare att ge honom hans döda hustru Eurydike tillbaka.

I augusti musik för hemmen, i september en storsatsning och i oktober drama

Konsertserien I barockens labyrinter sträcker sig i år över flera månader: juni, augusti, september och oktober. I augusti har vi Musik i kammaren-evenemanget för hela familjen i Pargas hembygdsmuseum: museiguiden Magnus Sundman berättar om det lokala livet på 1700-talet medan klavikordisten Päivi Vesalainen och violinisten Anna Rainio spelar kammarmusik från samma tid som komponerats särskilt med tanke på hemmen.

I september står storsatsningen under 2021 i tur: Orkester Nords första besök någonsin i Finland. Orkester Nord framför 1600-tals sakral musik av den i Böhmen födde Augustin Pfleger. I verket som bär namnet Kristi liv och lidande har Orkester Nord samlat ihop musiker från olika delar av Europa till en förstklassig vokalensemble. Sångarna ackompanjeras av en instrumentalensemble bestående av en grupp violiner och continuo utökad med bl.a. tre viola da gambor och något mera sällsynta instrument såsom lirone och psaltare.

Vid konserten i oktober väcker Elina Mustonen, skådespelare och cembalist, berättelser om kvinnor från tre olika tidsepoker till liv. Musikdramat Laura Maddalena handlar även om venetianska barnhem för flickor och berättelsen vimlar av historiska gestalter. Elina Mustonen har beställt texten och musiken av Eero Hämeenniemi och musikdramat uruppfördes 2020.

”Årets konsertserie bjuder på konserter med internationellt välrenommerade artister och jag kan rekommendera varenda en av dem. Året är speciellt för oss alla då både publiken och artisterna har väntat på live–tillfällen som på solens uppgång. Av den anledningen blir alla konserterna garanterat minnesvärda.” Så gläder sig konstnärliga ledaren för I barockens labyrinters konsertserie, Anna Rainio.

Tilläggsinformation, intervjuer och bilder
Maija Leino, producent
Konsertserien I barockens labyrinter
parbarock@gmail.com
0405968505