OHJELMA

Barokin Labyrinteissä 2019


Torstai 3.10. klo 14 & 19 Furuvikin kartano, Parainen

Tuulahdus Italiasta!

Accademia Hermans -yhtye (Italia)
Fabio Ceccarelli, traverso

Alessandra Montani, sello
Fabio Ciofini, cembalo

Arcangelo Corelli / Pietro Castrucci / Francesco Geminiani / Pietro Locatelli

Liput 35 €, sis. kartanokierroksen ja juhlakahvin kuohuvalla

Viidestoista Barokin Labyrinteissä -festivaali avataan Furuvikin kartanossa, jonka labyrinttipuutarhasta konserttisarja on aikanaan saanut alkunsa. Italialaisen Accademia Hermans -barokkiorkesterin soittajista muodostetun trion ohjelmassa on valloittava tuulahdus 1600- ja 1700-lukujen vaihteen Roomasta: konsertin keskiössä ovat säveltäjä ja viulisti Arcangelo Corellin musiikki ja sen vaikutukset nuorempiin säveltäjiin, hänen oppilaisiinsa Pietro Castrucciin, Francesci Geminiaaniin ja Pietro Locatelliin. Konsertin lomassa yleisölle tarjotaan opastettu kartanokierros, juhlakahvit ja kuohuvaa.


Perjantai 4.10. klo 19 VPK:n talo, Parainen

Hulluna sinuun!

FiBO Players -yhtye
Minna Nyberg, sopraano & barokkigestiikka
Jani Sunnarborg, fagotti & barokkitanssi

Joseph Chabanceau de la Barre / François Couperin / Louis-Nicolas Clérambault / André Campra / Jean-Henry d’Anglebert / Jean-Baptiste Lully / Marin Marais / Arcangelo Corelli / Georg Friedrich Händel

Liput 20 €, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy

Suomalaisen barokkiorkesterin kamarimusiikkiyhtyeen konsertissa ranskalaiset sävelet yhdistyvät tanssiin ja barokkigestiikkaan. Barokin musiikki koostui eleistä, retorisista osasista, jotka pyrkivät vaikuttamaan tunteisiin ja kertomaan tarinaa. Noiden eleiden vahvistamiseksi laulajalta vaadittiin käsien eleitä. Laulajan oikean käden katsottiin jopa olevan toinen ääni; energia virtasi kehon läpi ja purkautui eleinä ja ilmeinä. Barokin ajan tanssin tuli aina ilmaista täydellisesti musiikin karaktäärejä. Sekin koostui nimettävissä olevista askelsarjoista, ja kädet elehtivät tiettyjen sääntöjen mukaan huolehtien aina tasapainoisesta epäsymmetriasta.

Konsertin keskiössä on ranskalaisen soitinmusiikin, laulumusiikin, fyysisen näyttämöilmaisun ja näyttämötanssin eleiden tarkastelu. Mitä yhteistä tai millaisia eroja niillä on? Kuinka ne sulautuvat yhteen ja kuinka ne täydentävät toisiaan? Amor eli ihastuttava valloittaja ja rakas sydämen hirmuvaltias haavoittaa nuolillaan jumaliakin. Konsertissa kohdataan juoniva Venus, petettynä raivoava Medea, rukoileva Kleopatra ja muutamia nimettömiä uhreja lemmentuskissaan.


Lauantai 5.10. klo 18.15, Paraisten kirkko

Barokin Labyrinteissä 15-vuotisjuhlakonsertti

Sunniva Fagerlund, nokkahuilu
Anna Rainio, barokkiviulu
Musica Vocale, valm. Tomi Satomaa
Ensemble Nylandia
Matias Häkkinen, cembalo & musiikinjohto

Johann Sebastian Bach / Dietrich Buxtehude / Georg Muffat / Georg Philip Telemann

Liput 15 €, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy

15-vuotisjuhlakonsertissa kuullaan Barokin Labyrinteissä -festivaalin taiteellisia johtajia nokkahuilisti Sunniva Fagerlundia ja viulisti Anna Rainiota, Tomi Satomaan valmentamaa, Liedossa harjoittelevaa Musica Vocale -kuoroa ja Matias Häkkisen johtamaa Ensemble Nylandia -barokkiorkesteria, Helsingissä vuonna 2009 perustettua uuden sukupolven barokkimuusikoiden yhteenliittymää. Juhlakokoonpano tuo Paraisten keskiaikaiseen kivikirkkoon vaikuttavan kattauksen vanhaa musiikkia, muun muassa J.S. Bachin kaksoiskonserton, Telemannin triosonaatin ja Buxtehuden kantaatin.


Sunnuntai 6.10. klo 16 Malmin koulu, Parainen

Kalevala kohtaa barokin

Avanti!-jouhikkoyhtye
Tuuli Lindeberg, sopraano

Liput 20 €, alle 18-vuotiaille vapaa pääsy

Avanti!-jouhikkoyhtyyeen ja sopraano Tuuli Lindebergin konsertissa Kalevala ja barokki kohtaavat toisensa – ja samalla Erik Bryggmanin, jonka suunnittelemassa, vuonna 1953 valmistuneessa koulussa konsertti järjestetään sekä ennen kaikkea Mikael Agricolan. Karjalais-suomalaista vivahdetta ohjelmaan tuovat mm. kalevalaishenkiset jouhikkosävelmät ja toisaalta Olli Virtaperkon Mikael Agricolan tekstiin säveltämä Hämäläisten vanhat jumalat. Agricola lähti aikanaa pienestä Pernajasta suureen maailmaan opiskelemaan ja päätyi lopulta Turun piispaksi ja suomen kirjakielen isäksi. Tämä konsertti seuraa hänen jalanjälkiään musiikillisin askelein suomalaisesta jouhikkoperinteestä saksalaiseen maalliseen, silloisten opiskelijapiirien tuntemaan musiikkiin ja hengellisiin sävelmiin, joissa on käytetty Agricolan omia suomennoksia.


Liput kaikkiin konsertteihin löydät täältä.


POP-up konsertit

Yllä olevien konserttien lisäksi tarjoamme pop-up konsertteja Paraisten keskustassa jossa festivaalin artistit esiintyvät. Pop-up konserttien pituus n 30 min, ilmainen sisäänpääsy. Konserteista ilmoitetaan tarkemmin alkusyksystä.

KIITÄMME

Aktiastiftelsen i Åboland
Furuvik
Konstsamfundet
Kulturfonden
Länsi-Turunmaan suomalainen seurakunta
Pargas stad / Paraisten kaupunki
Skärgårds Reklam
Stiftelsen Martha och Albin Löfgrens fond
Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond
TAIKE
William Thurings stiftelse