I Johannespassionen uppträder Esbo Barock och Musica Vocale med Tomi Satomaa som dirigent. Solisterna är Linnéa Sundfaer Casserly, Katariina Heikkilä, Simo Mäkinen, Mats Lillhannus, Veikko Vallinoja och Jussi Merikanto.
Kolla in här för fler uppdateringar senare!
Tomi Satomaa
Director musices Tomi Satomaa är en av Finlands ledande kyrkomusiker och organister. Han är för närvarande verksam som konsertorganist, kantor i Lundo församling, körledare och orgelpedagog. Musiken har fört Tomi Satomaa till många orgelfestivaler i Finland, och som orgelsolist har han också uppträtt i flera centraleuropeiska länder samt i Estland och Ryssland.
Grundandet och ledningen av kören Musica Vocale har starkt fört in vokalmusiken i Satomaas arbete. Skivinspelningar, radioinbandningar och uruppföranden har varit en väsentlig del av Satomaas musikaliska karriär. Tomi Satomaa har också arbetat för den finländska orgelmusiken i egenskap av ordförande för Organum-sällskapet, chefredaktör för tidskriften Organum och konstnärlig ledare för Helsingfors orgeldagar.
Tomi Satomaa fick sin utbildning vid Esbo musikinstitut, Candomino-kören och Sibelius-Akademin. De viktigaste lärarna under hela hans karriär har varit hans far, musikrådet Tauno Satomaa, och professor Kari Jussila.
Tomi Satomaa tilldelades Pargas stads kulturpris 2017 och titeln Director Musices 2021.
Musica Vocale är en kammarkör med runt 20-25 sångare som kombinerar sångarglädje med kompromisslös konstnärlig kvalitet. Kören verkar huvudsakligen i Egentliga Finland och har sin bas i Lundo. Körens repertoar baserar sig på västerländsk konstmusik. Även kyrkomusik i olika format spelar en central roll i körens program. Repertoaren innefattar musik från renässanskompositioner till nutida musik. Även finsk körmusik är en viktig del av repertoaren. År 2023 utsåg Finlands Kyrkomusikförbund Musica Vocale till årets musikgrupp. Kören har samarbetat med högklassiga grupper, såsom FiBo och Candomino. Musica Vocale har framträtt flera gånger på festivalen I barockens labyrinter och har även gjort en konsertturné till Sverige.
Tidlöshet och passion avspeglar sig även i Musica Vocales visuella uttryck. Körens logotyp, som är utformad för att återspegla andan i Lundos medeltida kyrka och skönheten i klassisk musik, kombinerar tradition och modern estetik. Körens slogan är ”Rent. Från hjärtat.” och sammanfattar körens kompromisslösa inställning till musikens renhet och känsliga tolkning.
Linnéa Sundfær Casserly är en frilansande musiker som verkar både i Oslo och i Helsingfors. Hon började sin karriär som en blockflöjtist som njöt av att sjunga i kör, men hittade solosången när hon blev ombedd att delta i ett projekt för sångensemble med musik av Claudio Monteverdi och Francesca Caccini. Detta inspirerade henne att fortsätta med studier i sång och kördirigering.
Linnéa alternerar nu obehindrat mellan de två instrumenten och tycker också om att sjunga duett med sig själv, dvs. spela och sjunga samtidigt. Hon är hemmastadd i både nutida och tidig musik och har framträtt som sopransolist med bland andra Finländska barockorkestern och norska Barokkanerne. Hon medverkar också som sångsolist på det Grammy-belönade albumet ”Reconnaissance” med Helsingfors kammarkör.
Foto: Signe Fuglested Luksengard
Katariina Heikkilä
Mezzosopranen Katariina Heikkilä är född i Pälkäne och tog examen från Sibelius-Akademin år 2015. Hon gjorde sin debut på Finlands Nationalopera (FNOB) 2012 som Cornelia i Händels Julius Caesar. Bland hennes övriga roller märks Mozarts Den tredje damen i Trollflöjten (FNOB), Janáčeks Den listiga räven Lapák (FNOB), Saariahos Alt i Only the Sound Remains (FNOB), Menottis Kunsulns sekreterare (Sibelius-Akademins opera), Monteverdis Penelope i Orfeus återkomst (Orpheus’ Muses) och Brittens The Rape of Lucretian Bianca (Opera Box).
I Katriinas kyrkliga repertoar ingår Matteuspassionen, Johannespassionen, Mässa i h-moll, Magnificat och Juloratoriet av J.S. Bach, Händels Messias och Jephthah, Mozarts Requiem, Verdis Requiem, Rossinis Petite Messe Solennelle och Vivaldis Gloria.
Katariina har sjungit i flera produktioner av Vasa Barock, varav den senaste var den finska premiären av Chiara Margarita Cozzolans verk Vespro della beata Vergine. Nästa sommar besöker Katariina Estland för andra gången i samband med festivalen Vanamuusika i Haapsalu.