Taiteilijat 2024

Sofia Fernholm, nokkahuilu

Aura Visala, cembalo ja laulu

Tatu Ahola, sello ja viola da gamba

Mikko Ikäheimo, luuttu ja barokkikitara

Lassi Kari, violone

Pirkanmaan barokki

Cappella Imperiale

Cembalisti Aura Visalan taiteellinen toiminta on keskittynyt vanhan musiikin konserttien lisäksi näyttämöteoksiin sekä uuden musiikin esittämiseen. Hän on esiintynyt kamari- ja orkesterimuusikkona mm. Ensemble Nylandian ja FiBo Storia -yhtyeen riveissä, lukuisilla festivaaleilla (mm. BRQ Vantaa, Musica Nova Helsinki, BarokkiKuopio ja Utrechtin vanhan musiikin festivaalin Fringe-sarja) ja produktioissa Helsingin ja Lahden kaupunginteattereissa. Aura on Æstus-yhtyeen perustajajäsen; he voittivat 1. palkinnon vuonna 2023 NORDEM-verkoston järjestämässä EAR-ly–kilpailussa Tukholman vanhan musiikin festivaalilla. Laulua Aura on opiskellut yksityisesti Meri Metsomäen johdolla.

Aura opiskeli cembalonsoittoa Berliinin taideyliopistossa sekä Sibelius-Akatemiassa. Syksyllä 2024 hän aloittaa yhtyejohdon opinnot Sveitsissä Schola Cantorum Basiliensis -korkeakoulussa Jörg-Andreas Bötticherin johdolla.


Kuva: Helmi Uusitalo

Nokkahuilisti ja cembalisti Sofia Fernholm (s. 1997) on opiskellut Sibelius-Akatemiassa, valmistuen musiikin maisteriksi vuonna 2021. Hän opiskeli nokkahuilunsoittoa Jari S. Puhakan ja Eero Saunamäen johdolla, ja täydensi opintojaan Salzburgin Mozarteum-yliopistossa opettajanaan Dorothee Oberlinger. Sofia on opiskellut cembaloa Anssi Mattilan ja Annamari Pölhön johdolla, ja aloitti syksyllä 2024 cembalonsoiton maisteriopinnot opettajinaan mm. Elina Mustonen. Hän on osallistunut aktiivisesti mestarikursseihin, mm. Dan Laurinin, Han Tolin (nokkahuilu) sekä Anna Fontanan (cembalo) johdolla.

Sofia Fernholm toimii solistina, kamarimuusikkona ja orkesterisoittajana. Hän on soittanut mm. Espoon Barokin sekä Orpheus’ Musesin riveissä, sekä lukuisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Viimeisen vuoden aikana Sofia on esiintynyt mm. Utrechtin vanhan musiikin festivaalilla (Fringe-sarja) yhdessä cembalisti Aura Visalan kanssa, Turun Katedraali soi -festivaalilla sekä Ahvenanmaan oopperafestivaalilla, jossa hänellä oli solistinen rooli Johanna Almarkin säveltämässä uudessa Orlando-kamarioopperan esityksissä.


Kuva: Lilli Lintinen

Tatu Ahola valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2020 pääaineenaan barokkisello. Hän on ollut vierailevana soolosellistinä mm. Helsingin barokkiorkesterissa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa, Ensemble Nylandiassa, sekä FiBO Storia-barokkiorkesterissa. Ahola on esiintynyt myös useiden muiden orkestereiden riveissä, joista mainittakoon esim. Tampere Filharmonia, Jyväskylä Sinfonia, Hyvinkään Orkesteri, belgialainen Les Agrémens -barokkiorkesteri, sekä Kuninkaantien Muusikot. Viola da gamban soittoa Tatu Ahola on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Markku Luolajan-Mikkolan johdolla, sekä mm. Joshua Cheathamin mestarikurssilla.


Kuva: Sampo Jaakkola

Mikko Ikäheimo on suorittanut musiikin maisterin tutkinnot kitarasta ja luutusta. Opinnot veivät hänet Sibelius-Akatemiaan, Baselin musiikkiakatemiaan Sveitsiin sekä ESMUC:iin Barcelonaan. Kitaralla hän voitti Staffordin kansainvälisen kitarakilpailun Isossa-Britanniassa 2003. Viimeiset vuodet Mikko on keskittynyt vanhan musiikin näppäilysoittimiin kuten luuttuihin ja barokkikitaraan. Hän teki maamme ensimmäisen luuttusoololevyn ”Per Brahe’s lutebook” 2021, joka on saanut kehuvia arvosteluja. Freelance-muusikkouden lisäksi Mikko opettaa kitaransoittoa Itä-Helsingin musiikkiopistossa.

Pirkanmaan Barokki on Tampereelta käsin toimiva vanhan musiikin yhtye. Perinteisten konserttien lisäksi ohjelmissa yhdistyvät menneiden vuosisatojen musiikki ja nykypäivän ajankohtaiset aiheet esimerkiksi tarinallisuuden kautta. Erittäin kiittäviä arvosteluja saaneiden isompien orkesterikonserttien rinnalla pirbalaisten kalenterivuoden parasta aikaa on syksy, jolloin pääsee soittamaan kamarimusiikkia kynttilänvalotunnelmissa.

Ilkka Eronen, joka soittaa lauantain 28.9. konsertissa Fredrik Suuren osan, on opiskellut historiallisia huilusoittimia sekä Suomessa että Hollannissa, mutta hän on tuttu näky myös modernien sinfoniaorkestereiden riveissä. Hänen haaveenaan oli pitkään tulla kieltenopettajaksi, mutta musiikki vei mennessään. Ilkan kielen taas vie mennessään hänen lempiruokansa pinaattikeitto.

Sastamalan festivaalilla v. 2022 joku vinkkasi, että erään Wienissä vaikuttaneen Giovanni Valentinin musiikki olisi aika jännittävää. Niinpä tutkimme lähteitä, kokosimme konserttiohjelman ja yhtyeen, ja syntyi Cappella imperiale esittämään 1620-luvun keisarihovin vokaalimusiikkia. Viisi laulajaamme ovat kaikki pitkän linjan yhtyemuusikoita: Titta Lampela ja Anna-Maaria Oramo (sopraano), David Hackston (altto), Mats Lillhannus (tenori) sekä Valter Maasalo (basso).


Valterin kuva: Lars Kastilan, Titan kuva: Auli Kukkonen, Davidin kuva: Ville Kuukka