Taiteilijat 2022

Baccano-yhtye

Aikakauden soittimia käyttävä Baccano-barokkiyhtye on maamme eturivin barokkimuusikoista koostuva yhtye, joka on vuodesta 2002 esiintynyt laajalti ympäri Suomea. Baccanon kokoonpano vaihtelee esitettävän musiikin mukaan, ja yhtyeen jäsenet ovat yhdessä ja erikseen esiintyneet merkittävimmillä kotimaisilla musiikkijuhlilla, konsertoivat eri yhtyeiden jäseninä ympäri Eurooppaa ja soittavat mm. maamme vanhan musiikin orkestereiden soolosoittajina. Baccanon kanssa yhteistyötä ovat tehneet mm. mezzosopraano Essi Luttinen, altto Teppo Lampela sekä ruotsalainen tenori Anders Dahlin. Baccanoa on kuultu mm. Sastamala Gregorianassa, Helsingin Musiikkitalossa, Lahden Urkuviikoilla, Rauma Festivossa, Hauhon musiikkijuhlilla, Oulaisten musiikkiviikoilla, Helsingissä Suomen Solistiyhdistyksen konserttisarjassa ja Kirkko soikoon –festivaalilla, Uudenkaupungin Crusell-viikolla, Oulunsalo Soi –musiikkijuhlilla, Kaustisen Kamarimusiikkiviikolla, Vantaan Barokissa, Tampere-talossa, Espoon Sellosalissa, Kauniaisten Uudessa Paviljongissa, Paraisten Urkupäivillä ja Kymijoen Lohisoitossa. Vuonna 2010 Baccano konsertoi menestyksekkäästi Italiassa Perugiassa ja Castelmuziossa vanhan musiikin festivaaleilla. Baccanon napolilaista barokkimusiikkia sisältävä ensilevy julkaistiin Alba-levymerkillä vuonna 2011. Suomen Kulttuurirahasto sekä Alfred Kordelinin säätiö ovat tukeneet Baccanon toimintaa.



Elina Rantamäki

Elina Rantamäki, sopraano, on Sibelius-Akatemiasta valmistunut musiikin maisteri. Pääainettaan laulua hän on opiskellut Päivi Heikinheimon ja Marjut Hannulan johdolla. Työssään Järvenpään seurakunnan kanttorina Elina on monipuolisesti toteuttamassa musiikkia virsilaulusta kirkkokonsertteihin. Hän on kysytty sopraanosolisti oratorioissa ja passioissa. Elina toimii oratoriokuoro Canzonetta Novan kuoronjohtajana ja jakaa näin äänenmuodostuksen oppejaan eteenpäin kuorolaisilleen.



David Hackston

Brittiläis-suomalainen kontratenori David Hackston aloitti musiikkiopintonsa Bradford-on-Avonissa, Englannissa. Sittemmin hän on opiskellut barokkilaulua ja vanhan musiikin historiaa ja esittämiskäytäntöjä Metropolia Ammattikorkeakoulussa opettajinaan Tuuli Lindeberg ja Teppo Lampela sekä Escola Superior de Música, Artes e Espectáculossa (Porto, Portugali) prof. Magna Ferreiran johdolla. David on vakiojäsen Helsingin kamarikuorossa, ja vuonna 2010 hän oli mukana perustamassa The English Vocal Consort of Helsinki -lauluyhtyeen, joka keskittyy repertuaarissaan englantilaiseen renessanssiin ja romantiikkaan. Lisäksi hän on barokkioopperayhdistys Orpheus’ Musesin perustajajäsen. Reilu vuosi perustamisensa jälkeen yhdistykselle myönnettiin Suomen vanhan musiikin liiton Vuoden vanhan musiikin teko 2017 -tunnustuspalkinto.

Ikivihreiden Messiaan ja Johannespassion ohella David on laulanut monta harvinaisempiakin oratorioita, kuten Falvettin Il Diluvio Universalen ja Stradellan San Giovanni Battistan. Oopperalavalla hän on laulanut Didymuksen roolin Händelin näyttämöllisessä oratoriossa Theodora, Ottonen roolin Monteverdin Poppean kruunauksessa ja esittänyt Purcellin Dido ja Aeneas -oopperan useita kertoja. Yhdessä luutisti Mikko Ikäheimon kanssa hän on esittänyt ohjelmia keskittyen John Dowlandin ja hänen aikalaisensa musiikkiin, ranskalaiseen air de cour -kirjallisuuteen sekä espanjalaisen varhaisrenessanssin vihuela- repertuaariin. Davidin erityinen kiinnostuksenkohteensa on 1500–1600-luvun portugalilainen polyfonia. Hän esiintyy säännöllisesti portolaisen Arte Minima -yhtyeen kanssa ja on toimittanut moderneja editioita useastakin anonyymista portugalilaisesta käsikirjoituslähteestä.

David laulaa mielellään myös uusinta musiikkia, ja Helsingin kamarikuoron riveissä hän on esittänyt lukuisia 1900-luvun kuoroklassikoita, esim. Olivier Messiaenin, Iannis Xenakiksen, Kaija Saariahon, Beat Furrerin, Salvatore Sciarrinon, Sampo Haapamäen ja Eugene Birmanin kynästä. Vuonna 2022 hän levytti kontratenorin roolin Kaija Saariahon Échossa ja lauloi Coro Gulbenkianin solistina Eugene Birmanin Os dias mais longos e os mais curtos -teoksen kantaesityksessä Lissabonissa. David on esittänyt Peter Maxwell Daviesin ikonisen teoksen Eight Songs for a Mad King useita kertoja sekä Suomessa että ulkomailla. Vuonna 2019 hän lauloi K:n roolin Juhani Nuorvalan kauan odotetussa mikrotonaalisessa oopperassa Flash Flash, joka käsittelee taiteilija Andy Warholin elämää ja kuolemaa, sekä Triplet 1:n roolin James MacMillanin Clemency -kamarioopperan Viron kantaesityksessä, säveltäjän itsensä johtamana. Lokakuussa 2021 hän lauloi kantoninkiinan kielellä Reader 1:n roolin Tze Yeung Hon minn[i]e -oopperan kantaesityksessä.



Mats Lillhannus

Mats Lillhannus on Turussa asuva varhaiseen musiikkiin erikoistunut laulaja, musiikkikirjailija, toimittaja ja äänitysteknikko.

Monina vuosina Lillhannus toimi pääosin jazztrumpetistina mutta vähitellen pääpaino on siirtynyt lauluun. Musiikkitieteen alalla suoritetun maisteritutkinnon jälkeen vuonna 2001, hän käynnisti tenorin ammattiuraa sekä solistina että yhtyelaulajana.

Solistina Lillhannus viihtyy erinomaisen hyvin barokkikauden oratorioissa ja kantaateissa. J.S. Bachin passiot ja muut isot sakraaliteokset muodostavat hänen ydinohjelmistoa, mutta hän on esittänyt lukuisia muitakin teoksia mm. Händelin, Buxtehuden, Purcellin, Schützin ja Charpentierin kynästä.

Lillhannus on uransa aikana perustanut useita yhtyeitä. Niistä varhaisin on lauluyhtye Camerata Aboensis joka reilun 20 vuoden aikana on keskittynyt renessanssiajan sakraalipolyfoniaan Turun tuomiokirkko kotipaikkanaan. Tuoreemmat yhtyeet Giardino Novo ja The Cipriano Project, jotka enimmäkseen esittävät maallista renessanssimusiikkia ovat niinikään Lillhannuksen luomia, kuten myös kamarikuoro Key Ensemble. Näiden lisäksi hän on esiintynyt monien yhtyeiden riveissä sekä Suomessa että ulkomailla, kuten Ensemble Petraloysio (Helsinki), Helsingin kamarikuoro, Radiokören (Tukholma), Ars Nova Copenhagen, Ensemble SYD (Malmö) ja Erik Westbergs Vokalensemble (Piteå).

Musiikkitieteen opintojensa lisäksi Lillhannus on opiskellut laulua yksityisesti Tukholmassa Veikko Kiiverin johdolla ja Baselissa Evelyn Tubbin johdolla. Vuonna 2010 hän valmistui Schola Cantorum Basiliensisin jatkotutkinto-ohjelmasta AVES (Advanced Vocal Ensemble Studies) Anthony Rooleyn ja Evelyn Tubbin johdolla.

Kirjailijana Lillhannus toimii etenkin eri musiikkijuhlien ohjelmatekstien luojana. Häntä kiinnostaa myös tuntemattomien aarteiden esillekaivaaminen arkistoista ja hän toimittaa ahkerasti mm. Renessanssiajan nuottijulkaisuista nykyaikaiseen nuottiasuun. Erityinen maininta ansaitsee tällä alalla Lillhannuksen tekemä kokonaiseditio vuonna 1582 julkaistusta laulukokoelmasta Piae Cantiones, joka on vapaasti nähtävissä ja käytettävissä hänen nettisivuilla.

Lillhannuksen uusin aluevaltaus on äänitystekniikka. Hän keskittyy myös tällä alalla vokaalimusiikkiin ja muuhun akustiseen musiikkiin. Lillhannus on äänittänyt ja toimittanut useita CD-levyjä, mm. Kamarikuoro Key Ensemblen moninkertaisesti palkittuja levyjä.



Jussi Merikanto

Oopperalaulaja ja luova johtaja Jussi Merikanto on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius- Akatemian oopperakoulutuksesta. Esiintyvän taiteilijan uransa Merikanto aloitti Cantores Minores- poikakuorossa, minkä jälkeen hän opiskeli klassista yksinlaulua Kuopion konservatoriossa ennen siirtymistään Sibelius-Akatemiaan.

Suomen Kansallisoopperassa Jussi Merikanto teki debyyttinsä keväällä 2009 Mozartin Taikahuilun Papagenona. Vuosina 2013–2016 Merikanto kuului Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan baritonisolistina ja vuosina 2019–2021 oopperalaulajana. Debyyttinsä Savonlinnan oopperajuhlilla Merikanto teki vuonna 1992 Mozartin Taikahuilussa yhtenä kolmesta pojasta, minkä jälkeen hän on vieraillut Savonlinnassa useina vuosina eri oopperoissa. Oopperarooliensa lisäksi Merikanto on esiintynyt lukuisissa kirkollisissa teoksissa, mm. Bachin Johannes-passion bassosolistina Peter Schreierin johdolla sekä lied-resitaaleissa Suomessa ja ulkomailla. Laulukilpailumenestystä Merikanto on saavuttanut Taidekeskus Salmelan Merikanto-laulukilpailussa, missä hän sai toisen palkinnon vuonna 2009. Vuonna 2006 hänet palkittiin Timo Mustakallio -laulukilpailuissa Eero Rantalan rahaston stipendillä.

Jussi Merikanto toimii tällä hetkellä Urkuyö ja Aaria -festivaalin toiminnanjohtajana sekä Joroisten Musiikkipäivien ja Nurmeksen Joulumusiikin taiteellisena johtajana. Jussi Merikanto on opiskellut syksystä 2019 lähtien Sibelius-Akatemian Arts Management -koulutusohjelmassa.



Mikko Ikäheimo

Mikko Ikäheimon ensimmäinen soitin oli kitara ja nimenomaan klassinen kitara. Sillä hän suoritti musiikin maisterin tutkinnot sekä Baselin musiikkiakatemiassa että Sibelius-Akatemiassa. Kitaristina hän voitti Staffordin kitarakilpailun Isossa-Britanniassa ja oli aktiivinen uuden musiikin esittäjä, mutta hänen ohjelmistoonsa kuuluivat myös klassiset ja romanttiset klassikot. Vaikka Mikko edelleen opettaa ja soittaakin kitaraa, mennyt aikamuoto lienee paikallaan, sillä esiintyjänä hän on viimeiset vuodet keskittynyt luuttuihin. Luutunsoittoa Mikko on opiskellut Schola Cantorum Basiliensisissa Baselissa, Barcelonan ESMUC:issa sekä Sibelius-Akatemiassa. Luutunsoitolla ei tarkoiteta tässä vain yhtä luuttusoitinta, vaan kyseessä on soitinperhe, johon lasketaan esimerkiksi renessanssiluuttu, barokkikitara, arkkiluuttu ja teorbi.



Musica Vocale

Liedon kamarikuoro Musica Vocale on noin 20-25 laulajan kamarikuoro, joka pyrkii tinkimättömän korkeatasoiseen kuorolauluun. Kuoro on laulanut keskisuuria kirkkomusiikkiteoksia (Buxtehude, Schütz, Bach, Faure, Pärt) sekä pienempimuotoisia teoksia 1500-luvulta nykypäivän musiikkiin. Syyskuussa 2017 kuoron ohjelmassa oli Mozartin Requiem Paraisilla Barokin labyrinteissa-festivaaleilla yhdessä FiBo:n kanssa. Keväällä 2018 kuoro konsertoi mm. Uppsalan tuomiokirkossa. Helmikuusta 2019 kuoro on toiminut Liedon seurakunnan yhteydessä. Keväällä 2019 kuorolla oli ohjelmassa konsertit ParBarock-yhtyeen kanssa sekä yhteiskonsertit Candomino -kuoron kanssa. Kuoroa johtaa sen perustaja Tomi Satomaa.



Anna Rainio

Anna Rainio on opiskellut viulunsoittoa Turun konservatoriossa ja Helsingin Metropolia AMK:ssa, barokkiviulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä Kölnin Musiikkikorkeakoulussa. Tärkein opettaja Rainiolle on työ itsessään. Mahdollisuus työskennellä yhdessä taitavien kollegoiden ja omien esikuvien sekä uusien tuttavuuksien kanssa on erittäin rikasta ja antoisaa.

Pedagogina toimiminen on Annalle sydämen asia. Hän hoitaa päivätyönään viulunsoiton lehtorin virkaa Lapin musiikki- ja tanssiopistossa. Muusikkona erilaisten omien ja kamarimusiikkiprojektien lisäksi Anna soittaa barokkiviulua mm. Helsingin barokkiorkesterissa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa sekä Ensemble Nylandiassa. Hän vierailee säännöllisesti myös norjalaisen Orkester Nordin riveissä. Rainio piti ensikonserttinsa Sibelius-Akatemian Nuoret Taiteilijat -sarjassa tammikuussa 2017. Hän on toiminut Barokin labyrinteissä -festivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 2018 lähtien.





Tomi Satomaa

Director Musices Tomi Satomaa kuuluu ikäpolvensa merkittäviin urkureihin ja
kirkkomuusikoihin Suomessa. Hän työskentelee urkurina, kanttorina Liedon
seurakunnassa, kuoronjohtajana sekä urkupedagogina. Konsertit ovat vieneet Tomi
Satomaata keskeisille suomalaisille urkufestivaaleille, ja urkusolistina hän on
esiintynyt myös useissa Keski-Euroopan maissa sekä Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä.
Levytykset, radionauhoitukset ja kantaesitykset ovat kuuluneet tiiviisti Satomaan
musiikilliseen uraan. Suomalaisen urkutaiteen eteen Satomaa on myös työskennellyt
toimiessaan Organum-seuran puheenjohtajana ja Organum-lehden päätoimittajana
sekä Helsingin Urkupäivien taiteellisena johtajana vuosina 2016-2019.

Urkupedagogina Tomi Satomaa on ensimmäisten joukossa kehittänyt varhaisiän
urkupedagogiikkaa Suomessa muun muassa luennoilla, Suomen ensimmäisen lasten
jalkion ideoinnilla sekä ohjelmistoa kehittämällä. Satomaan ja Susanne Kujalan
valmistama Suomalainen urkukoulu lapsille (Sulasol) ilmestyi vuonna 2018.
Valmiudet työllensä Tomi Satomaa on saanut Espoon musiikkiopistosta, Candomino-
kuorosta ja Sibelius-Akatemiasta. Tärkeimpinä opettajinaan uran varrella hänellä on
ollut isänsä, musiikkineuvos Tauno Satomaa sekä professori Kari Jussila.

www.tomisatomaa.fi
Facebook, Instagram, Twitter, YouTube: OrganistSatomaa