Taiteilijat 2023


Tatu Ahola

Tatu Ahola valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2020 pääaineenaan barokkisello. Hän esiintyy säännöllisesti orkesteri- ja kamarimuusikkona, sekä solistina niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ahola on toiminut vierailevana soolosellistinä mm. Helsingin barokkiorkesterissa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa, Ensemble Nylandiassa sekä FiBO Storia-barokkiorkesterissa. Hän on esiintynyt myös useiden muiden orkestereiden riveissä, joista mainittakoon esim. Tampere Filharmonia, Jyväskylä Sinfonia sekä belgialainen Les Agrémens -barokkiorkesteri.


Jonatan Bougt

Jonatan Bougt on palkittu kitaristi ja teorbisti, joka tunnetaan ”sirosta soittotyylistä ja näyttämöläsnäolosta, jolla hän vie kuulijan musiikkiin mukaan”. Hän on kysytty solisti, kamarimuusikko ja levytysartisti ja hän pitää yli 100 konserttia vuodessa. Hän on ollut mukana monessa albumissa, kuten ”Two Voices” Fair Orianan kanssa (2022), ”Uccellini Sonatas Op 3-5” Ensemble Noxwoden kanssa (2022), sekä Taverner Consort & Playersin 50-vuotis juhlavuoden Wertsin ”Eggressus Jesus” -levytyksessä (2023). Lisäksi 2023 vuoden aikana julkaistaan Apollo’s Cabinetsin ensialbumi ”Musical Wanderlust: Charles Burney’s European Travels in Pursuit of Harmony”. Jonatan suoritti korkeimmin arvosanoin Master of Historical Performance -tutkinnon Royal College of Music (RCM) -oppilaitoksessa vuonna 2019 Lontoossa, jossa hän opiskeli tunnettujen opettajien, kuten Jakob Lindbergin, johdolla. Opiskeluaikanaan hän voitti kaksi ensimmäistä palkintoa: RCM Guitar Competition (2017) ja RCM Historical Performance Competition (2019). Lisäksi hänet palkittiin seuraavilla palkinnoilla: The Century Find Prize ja The Richard III Prize. Muihin huomattaviin suorituksiin kuuluvat Maurizio Pratola -kilpailun yhtyekategorian ensimmäinen palkinto (2022) yhdessä Apollo’s Cabinetin kanssa, saman kilpailun soolokategorian toinen palkinto, NORDEM EAR-ly Competitionin (2021) ensimmäinen palkinto, arvostetun Jörgen Rörby -kilpailun (2014) ensimmäinen palkinto ja Uppsala Internationella Gitarrtävlingenin (2013) ensimmäinen palkinto. Jonatan on lisäksi osallistunut kahteen merkittävään koulutusohjelmaan: Britten Pears Young Artist Platform (2017) ja Handel House Talents Scheme (2019-2021). Lue lisää: www.jonatanbougt.com


Anni Elonen

Anni Elonen työskentelee musiikin ja kulttuurin kentällä eri tehtävissä mm. viulistina, laulajana, opettajana, kouluttajana ja tuottajana. Hän on monipuolinen muusikko, joka viihtyy lavalla musisoimassa niin vanhaa musiikkia, viihdemusiikkia kuin pop-rockiakin ja esiintyy aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla mm. Helsingin Barokkiorkesterin, Suomalaisen barokkiorkesterin, ja monien barokkiyhtyeiden jäsenenä. Anni toimii mielellään taidepedagogiikan parissa. Muusikkona toimimisen lisäksi Annin voikin nähdä usein näyttelijänä ja juontajana etenkin lapsille ja nuorille suunnatuissa esityksissä sekä musiikkikasvatuksen ja yleisötyön asiantuntijana erilaisissa taidekasvatukseen liittyvissä projekteissa.


Espoon barokki

Espoon barokki on espoolaisista ja Espoossa työskentelevistä vanhan musiikin ammattilaisista koostuva yhtye. Yhtyeen ensiesiintyminen tapahtui Espoon tuomiokirkossa kesällä 2015, minkä jälkeen Espoon barokki on esiintynyt lähes 30 eri paikassa ympäri Espoota sekä muilla paikkakunnilla, kuten Helsingissä, Vantaalla, Raaseporissa ja Urjalassa. Yhtye on vieraillut Urkuyö ja aaria-, Sastamala Gregoriana- ja Musiikkia linnassa -festivaaleilla sekä Aurore-renessanssimusiikkijuhlilla. Espoon barokki tekee säännöllisesti yhteistyötä Espoon, Kauniaisten ja Vantaan seurakuntien kanssa. Yhteistyötä on tehty myös monien kuorojen ja lauluyhtyeiden kanssa, joista mainittakoon Lumen Valo, Suomalainen kamarikuoro, Candomino ja EMO Ensemble. Espoon barokin yhtyeen kokoonpano vaihtelee esitettävän ohjelmiston mukaan. Orkesterin johtajina ovat vierailleet mm. Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, Aapo Häkkinen, Anssi Mattila, Ruut Kiiski ja Kaapo Ijas. Espoon barokin muusikoita on kuultu myös erilaisissa paikallisissa tapahtumissa, kuten Espoo-päivä ja Kauklahti-päivä. Espoon barokki ry:n toimintaa ovat tukeneet mm. Espoon kaupunki, Konstsamfundet, Svenska kulturfonden, Kansan Sivistysrahasto, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämissäätiö ja Espoon seurakuntayhtymä. Syksyllä 2019 starttasi Espoon barokin järjestämä festivaali, Espoon barokkipäivät, joka järjestetään vuosittain eri kaupunginosassa.


Hanna Haapamäki

Nokkahuilisti-traversisti Hanna Haapamäki tunnetaan aktiivisena muusikkona, joka on esiintynyt sekä solistina että kamarimuusikkona lukuisissa vanhan musiikin yhtyeissä ja orkestereissa. Hanna soittaa nokkahuilua ja traversoa Helsingin Barokkiorkesterissa, Suomalaisessa barokkiorkesterissa sekä Espoon barokissa, ja häntä on myös kuultu samaisten orkesterien sekä Barocco Borealen että Kymi Sinfoniettan solistina. Hanna on barokkiyhtye Baccanon sekä Bravade-nokkahuilukvartetin perustajajäsen.


Louna Hosia

Louna Hosia on erikoistunut vanhaan ja barokkimusiikkiin. Hän on kantaesittänyt runsaasti suomalaisten nykysäveltäjien teoksia. Hosian laaja-alainen muusikkous on vienyt hänet genrejä ylittävillä teoksilla kansainvälisille konserttilavoille, vierailevaksi äänenjohtajaksi kaupunginorkestereihin, soolosoittajaksi kotikaupunkinsa lähiöihin, kamarimuusikoksi eri taiteenalojen festivaaleille sekä musiikkioppaaksi Porvooseen. Hosia on sahansoiton suomenmestari. lounahosia.com


I Dodici

I Dodici perustettiin Kari Turusen aloitteesta esiintymään vuoden 2019 Helsingin Renessanssimusiikkijuhlien Auroren konsertissa. Vuonna 2020 yhtye palasi konserttilavalle konserttiohjelmalla ’Line of Beauty: Musiikkia Etonin kuorokirjasta’. Tämä ohjelma on, paitsi Helsingissä, esitetty myös Turun tuomiokirkossa ja Sastamalan Pyhän Marian kirkossa. I Dodici koostuu erittäin kokeneista yhtyelaulajista, jotka ovat kuin kotonaan niin johtajan kanssa kuin ilmankin. I Dodici lähestyy ohjelmistoja solistisesti ja esittää usein vähemmän tunnettuja teoksia renessanssikaudelta. Yhtye pyrkii myös kertomaan yleisölle esittämästään musiikista konsertteja edeltävien esittelyjen, sekä työpajojen kautta.


Terhi Lehtiniemi

Terhi Lehtiniemi on aloittanut viulun- ja alttoviulunsoiton Espoon musiikkiopistossa vuonna -79 ja jatkoi opintoja Sibelius-Akatemiassa vuonna -91. Terhi oli Jyväskylä Sinfonian alttoviulisti 2000-09. Hän on useiden suomalaisten orkestereiden keikkalistoilla ja nauttii monipuolisesta musiikintekemisestä. Barokkiopintoja hänellä on Metropolia AMKssa ja Sibelius-Akatemian Avoimessa yliopistossa mm. Minna Kankaan johdolla. Terhi soittaa barokkia FIBOn, Espoo Barokin ja Kuninkaantien muusikoiden riveissä.


Mats Lillhannus

Mats Lillhannus on Turussa asuva varhaiseen musiikkiin erikoistunut laulaja, musiikkikirjailija, toimittaja ja äänitysteknikko. Musiikkitieteen alalla suoritetun maisteritutkinnon jälkeen vuonna 2001 hän käynnisti tenorin ammattiuraa sekä solistina että yhtyelaulajana. Solistina Lillhannus viihtyy erinomaisen hyvin barokkikauden oratorioissa ja kantaateissa. J.S. Bachin passiot ja muut isot sakraaliteokset muodostavat hänen ydinohjelmistoa, mutta hän on esittänyt lukuisia muitakin teoksia mm. Händelin, Buxtehuden, Purcellin, Schützin ja Charpentierin kynästä. Lillhannus on uransa aikana perustanut useita yhtyeitä. Näiden lisäksi hän on esiintynyt monien yhtyeiden riveissä sekä Suomessa että ulkomailla, kuten Ensemble Petraloysio (Helsinki), Helsingin kamarikuoro, Radiokören (Tukholma), Ars Nova Copenhagen, Ensemble SYD (Malmö) ja Erik Westbergs Vokalensemble (Piteå). Musiikkitieteen opintojensa lisäksi Lillhannus on opiskellut laulua yksityisesti Tukholmassa Veikko Kiiverin johdolla ja Baselissa Evelyn Tubbin johdolla. Vuonna 2010 hän valmistui Schola Cantorum Basiliensisin jatkotutkinto-ohjelmasta AVES (Advanced Vocal Ensemble Studies) Anthony Rooleyn ja Evelyn Tubbin johdolla. Kirjailijana Lillhannus toimii etenkin eri musiikkijuhlien ohjelmatekstien luojana. Häntä kiinnostaa myös tuntemattomien aarteiden esillekaivaaminen arkistoista ja hän toimittaa ahkerasti mm. Renessanssiajan nuottijulkaisuista nykyaikaiseen nuottiasuun. Erityinen maininta ansaitsee tällä alalla Lillhannuksen tekemä kokonaiseditio vuonna 1582 julkaistusta laulukokoelmasta Piae Cantiones, joka on vapaasti nähtävissä ja käytettävissä hänen nettisivuillaan (lillhannus.net).


Elina Mattila

Elina Mattila on espoolainen sellisti, barokkisellisti ja musiikinteoreetikko. Hän esiintyy säännöllisesti sellistinä mm. Espoon barokin ja Wegelius-kamarijousten riveissä ja opettaa musiikin hahmotusaineita Musikinstitutet Kungsvägenissä. Vuodesta 2015 lähtien Elina on ollut perustamansa Espoon barokki ry:n puheenjohtaja.


Pieta Mattila

Pieta Mattila on erikoistunut vanhan musiikin esittämiseen, ja hän konsertoi etupäässä kamarimuusikkona barokki- ja renessanssiohjelmiston parissa. Hän toimii sellistinä ja gambistina useissa yhtyeissä kuten Espoon barokki, Kuninkaantien muusikot, Fibo, Ensemble Nylandia ja Eloisa Consort. Lisäksi hän opettaa sellon ja viola da gamban soittoa Töölön ja Länsi-Helsingin musiikkiopistoissa. Vanhan musiikin opinnot kuljettivat Pietaa Sibelius-Akatemiasta Pariisin konservatorioon (CNSMD de Paris) sekä Bremenin musiikkikorkeakouluun (HfK Bremen).


Kaisa Ruotsalainen

Musiikin maisteri ja musiikkipedagogi Kaisa Ruotsalainen on erikoistunut barokkiviulun ja vanhan musiikin esityskäytäntöihin opiskellen mm. Pariisin Konservatoriossa (CNSMDP) ja Sibelius-Akatemiassa. Kaisan työnkuva on solistisista, kamarimusiikillisista ja tutti-muusikon töistä orkestereiden konserttimestari- ja liidaustehtäviin sekä studiomuusikkouteen ja konserttituotantoon. Tämänhetkisiä yhtyeitä ovat mm. Suomalainen barokkiorkesteri, Ensemble Nylandia, Espoon barokki, Helsingin barokkiorkesteri ja Kentala Consort sekä lukuisat vaihtelevat kokoonpanot. Kaisa on myös BarokkiKuopio -festivaalin taiteilija ja tuotantotiimin jäsen.


Julia Tamminen

Julia Tamminen työskentelee aktiivisesti konsertoivana urkurina ja cembalistina. Hän on konsertoinut Suomen keskeisillä festivaleilla ja ympäri Eurooppaa sekä solistina että eri kokoonpanoissa. Lisäksi hän toimii cembalo- ja urkupedagogina sekä säestäjänä Turun konservatoriossa. Julia opiskeli urkujen- ja cembalonsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja Amsterdamin konservatoriossa. Julia toimii perustajajäsenenä vanhan musiikin yhtyeessä Un’altra ondata ja soittaa suomalaisen barokkiorkesterin riveissä. Hän on Martin urkupäivät -festivaalin taiteellinen johtaja ja vanhan musiikin AboAstra -festivaalin taiteellisen johtoryhmän jäsen.


Laura Vihreäpuu

Cembalisti Laura Vihreäpuu on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja toimii pedagogina Espoon musiikkiopistossa ja Musikinstitutet Kungsvägenillä. Laura konsertoi monipuolisesti osana erilaisia kokoonpanoja kuten Espoon barokin yhtye, Kuninkaantien muusikot, Duo Vesalainen & Vihreäpuu ja uusimpana Trio Époque. Laura on myös yksi Espoon barokin perustajajäsenistä ja toimiikin yhdistyksessä aktiivisesti pyrkien siten osaltaan rikastuttamaan Espoon kulttuuritarjontaa.